el

pollet

miércoles, 4 de enero de 2012

COM ÉS L’OU? QUE EN SURT DE L’OU?

"Les ciències tenen les arrels amargues però molt dolços els seus fruits"
Aristòtil, filòsof Grec.


Segons el que sabem avui en dia gràcies al a nostra experiència amb el món, podem dir que l’ou té una forma ovalada, de closca dura i d’un color rosat. Però sabem, també, que aquesta informació està incompleta si volem aprofundir en el tema del naixement del pollet.

L’ou de la gallina està format per:


1. Cáscara 

2. Alantoides 

3. Amnios

4. Chalaza

5. Albúmina exterior

6. Albúmina media

7. Membrana vitelina 

8. Núcleo de halago 

9. Disco germinal (blastodermo) 

10. Yema amarilla 

11. Yema blanca

12. Albúmina interior

13. Chalaza 

14. Cámara de aire 

15. Cutícula.


Aquest ou té diferents components en el seu interior, com es mostra en anterioritat. La clara representa un 57.3% del pes, la rovell el 30.9%, la closca el 11.5%.

La clara o albumen està format per un 88% d’aigua, la resta són proteïnes. Mentre que la rovell té un 50% de sòlids en el que les proteïnes i els lípids es separen a parts iguals. Finalment la closca és una matriu càlcica separada de la clara per una membrana.

Després de saber que és el que forma l’ou, parlarem de la seva forma. L’ou de les aus és fonamentalment ovalat amb un extrem més arrodonit i l’altre més punxant. Aquesta forma es dóna pel fet que l’ou es expulsat per la cloaca. Com que la closca de l’ou, mentre es expulsat, encara és tova els músculs de l’oviducte es contrauen i fan que l’ou adopti la forma oval que el caracteritza.

A més de la forma, sabem que els ous solen ser de color rosat, però les fonts ens diuen que n’hi ha d’altres colors i textures depenent de la espècie d’au de la que es tracti. Però nosaltres ens centrarem amb l’ou de la gallina, aquets té petits porus a la closca per a què el poll pugui respirar, exactament 7.500.

L’ou de les aus varia de color segons els pigments anomenats: protoporfirina, biliverdina, quelat de zinc. Aquests pigments són segregats per les cèl·lules de les parets de l’oviducte que poden crear taques a la closca.


Ous de gallina.

Un cop esmentat com és l’ou de la gallina centrarem el tema a parlar del naixement del pollet i, com aquest surt de l’ou.


Seguint la nostra experiència diem que els pollets surten de l’ou trencant la seva closca gràcies a la força del bec i a la seva voluntat, pel fet que l’ou és una closca molt dura i que costa molt de sortir-ne d’ella. En realitat sabem que aquesta afirmació no és incorrecta, però si que està incompleta. Perquè diem incompleta? Doncs perquè hem volgut anar més enllà del que nosaltres pensem i creiem saber, hem volgut indagar i descobrir com és realment el naixement d’un pollet, com de difícil és sortir de la closca, com de forta és la closca, en definitiva, com s’ho fa per treure’s de sobre la pesada càrrega que significa la closca. I altres aspectes rellevants a l’hora de saber com neixen.

Gràcies al vídeo que hem vist en aquesta pàgina i en d’altres:  hem entès que el pollet, primerament, fa un petit forat a la closca i, a partir d’aquesta petita sortida fa una tira de forats que parteixen la closca pel mig creant dos meitats de la closca. A partir d’aleshores el pollet comença la feina difícil, que és poder treure el cos de la closca que el tanca. 


Aquesta etapa del naixement, podem dir que és la més difícil perquè el pollet ha de sortir de la seva placenta tot sol, empentant el seu cos cap a fora de l’ou sense que ningú l’ajudi. El pollet va fent moviments circulars amb el seu cos intentant i empenyent la closca amb el cap per poder, primer treure les potes, després les ales i finalment el cap. Un cop té tot el cos fora la closca s’intenta allunyar de l’ou ràpidament per separar el cordó que l’uneix a ell. Aquesta tasca tampoc és gens fàcil, pel fet que el pollet té tot el cos moll de sang i de líquid amniòtic, la qual cosa li dificulta el moviment. Però amb totes les seves forces ho intenta i ho aconsegueix. Un cop el pollet a aconseguit alliberar-se de la seva tanca, es veu com respira amb rapidesa, la qual cosa ens senyalitza que està cansat després de l’esforç que acaba de fer.

Al cap de poca estona podem veure com el pollet ja camina tot sol, i va allí on vol.


Vídeo del naixement d'un pollet

No hay comentarios:

Publicar un comentario